Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Από τον "κορμοράνο" στα "χημικά": Το password για να αρχίσουν οι βομβαρδισμοί !

Του Χρήστου Κάτσικα
Ο αιφνιδιαστικός βομβαρδισμός με πυραύλους που εξαπέλυσαν σήμερα τα ξημερώματα της Παρασκευής οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον αεροπορικής βάσης των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, είναι σαφώς μια επιθετική κίνηση που απειλεί να βάλει «φωτιά στην πυριτιδαποθήκη» της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής.
Επίσημη δικαιολογία των ΗΠΑ ήταν η «επίθεση με χημικά όπλα» την οποία απέδωσαν στη συριακή κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο Ντόναλντ  Τραμπ υποστήριξε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, μεταξύ άλλων: «Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων».
Ωστόσο εάν έχει κάποιος μάτια να δει και την τιμιότητα να πιστέψει στα μάτια του μπορεί, τινάζοντας την καταιγιστική προπαγάνδα των τελευταίων ημερών, να καταλάβει ότι η πραγματικότητα παρουσιάζεται από την αμερικάνική πλευρά αναποδογυρισμένη. Είναι σαφές ότι το "έριξε χημικά" είναι το password για να αρχίσουν οι βομβαρδισμοί...
Να θυμηθούμε: Ο Ασαντ «ρίχνει χημικά», ο Σαντάμ «είχε χημικά», ο Καντάφι "έκρυβε χημικά", ο Μιλόσεβιτς "σφάζει αμάχους τα Βαλκάνια τρέμουν" και άλλα πολλά και εγκληματικά. Βέβαια, ο Σαντάμ και ο Καντάφι τα έκρυβαν τόσο καλά που οι Αμερικάνοι δεν τα βρήκαν ποτέ και κουράστηκαν τσάμπα να διαλύουν δυο χώρες. Για δε τον Μιλόσεβιτς καταρρίφθηκαν όλες οι κατηγορίες, αλλά τι να κάνουμε πρόφτασε να πεθάνει και δεν πρόλαβε μέσα από τη φυλακή να δει τις εξελίξεις στη χώρα του.
Η ίδια και απαράλλακτη προπαγάνδα, που εξαπολύεται μέσω της χειραγωγημένης δημοσιογραφίας.
Αλήθεια, για παράδειγμα (ένα από τα πολλά), από που πηγάζει και σε ποιους απευθύνεται το μαύρο εξώφυλλο της «Liberation»,  στο οποίον αποτυπώνονται νεκρά παιδιά με τίτλο «Τα παιδιά του Ασαντ»;  Βεβαίως η ίδια εφημερίδα δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ με ανάλογο εξώφυλλο και τίτλο «Τα παιδιά του Μπους», του Ομπάμα ή του Μπλερ, και άλλων γνωστών ειρηνικών ηγετών όπως των Ισραηλινών χασάπηδων, διότι, ως γνωστόν, η Δύση δεν έχει ποτέ σκοτώσει παιδάκια, ούτε καθημερινώς σκοτώνει παιδιά και αμάχους στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη, στη Γιουγκοσλαβία, στη Λιβύη, στο Σουδάν, στη Σομαλία, στη Μαύρη Αφρική, στην Ουκρανία...
Και δεν αναρωτιέται, βεβαίως κανείς γιατί να ρίξει χημικά αυτή την ώρα ο Ασαντ, αυτή την ώρα που βρίσκεται στα πάνω του, αυτή την ώρα που είναι φανερό ότι έχει γύρει υπέρ του η πλάστιγγα στον μακροχρόνιο αυτό πόλεμο με τους καλά εξοπλισμένους (από που άραγε;)
Η «δικτατορία της εικόνας» δεν επιβάλλει μόνον την πλαστή εικόνα ως πραγματικότητα, μπορεί και να εξαφανίσει την πραγματικότητα.
Βεβαίως ως σύμβολο του «πολέμου της παραπληροφόρησης», παραμένει η «φωτογραφία του κορμοράνου».
Κατά τη διάρκεια των συμμαχικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ, μεταδόθηκε από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η φωτογραφία ενός κορμοράνου που είχε πέσει στην τεράστια πετρελαιοκηλίδα μετά το βομβαρδισμό των πετρελαιοπηγών του Κουβέιτ από τα ιρακινά αεροπλάνα. Η φωτογραφία συνοδευόταν από λεζάντα για το τεράστιο μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που προκάλεσαν οι Ιρακινοί, ένας ακόμη λόγος για να δικαιολογηθεί η συμμαχική επιδρομή. Όμως λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα αποδείχτηκε ότι η φωτογραφία του κορμοράνου δεν είχε καμιά σχέση με τα γεγονότα. Είχε τραβηχτεί πριν από μήνες στις ακτές της Βρετάνης όταν μετά το ναυάγιο ενός πετρελαιοφόρου δημιουργήθηκε μια τεράστια κηλίδα στη Μάγχη. 
Με την πλαστή, λοιπόν εικόνα του Κορμοράνου, που συνόδευε την πρώτη αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ, με τα πυροτεχνήματα που εμφάνιζε - και κατά τη δεύτερη επιδρομή - το CNN, αντί για τις φρικαλεότητες των βομβαρδισμών κατά νοσοκομείων και αμάχων, με τις στημένες εικόνες από τις εσωτερικές συγκρούσεις στην Αλβανία, με τα επιλεκτικά ρεπορτάζ από τη Σερβία, το Κόσσοβο, τη Λιβύη, την Υεμένη, τη Σομαλία, τη Συρία και όπου αλλού, οι άγριες επεμβάσεις των ξένων μεγάλων συμφερόντων εξωραϊζονται από τα διεθνή κέντρα συστηματικής πλύσης εγκεφάλου.
Ανάρτηση από: http://www.alfavita.gr